Малък скандал се разрази на погребението на Елизабет Втора. Кралски особи от цял свят се събраха, за да се сбогуват с кралицата, но освен Меган и Хари, и отношението към тях, внимание привлякоха и кралското семейство на Испания. Крал Фелипе и кралица Летисия демонстративно игнорираха присъствието на крал Хуан Карлос, който преди време абдикира и предаде короната на сина си заради поредица от скандали. Присъствието на опозорения монарх вся смут сред присъстващите и предизвика малка протоколна драма. В крайна сметка разпоредителите го настаниха между близките му, докато кралицата - майка София, бе подкрепена от сина си и снаха си.

 

Крал Фелипе има много строга политика по отношение на семейния морал и се старае да поддържа безупречна репутация пред обществото и народа си. Затова дори испанското правителство протестира, когато Хуан Карлос настоя да присъства на церемонията. 

За да се избегнат други драми, при влизане в катедралата Сейнт Пол той бе придружен от съпругата си София, с която живеят отделно един от друг, след абдикацията му. Гръцката принцеса дори обмисляше да поиска развод след поредицата скандали около бившия вече крал, но семейството й успя да ги помири и да ги убеди да не опетняват повече името на короната, при което тя отстъпи.

Изненада предизвика и присъствието на друга една кралска особа - принцеса Шарлийн от Монако. Съпругата на принц Алберт, за която се твърдеше, че е настанена в клиника, днес изглежда в цветущо здраве.

И още един любопитен факт - погребението на Втора се превърна в своеобразно модно съревнование, но всички кралски особи отдадоха почит на кралицата, избирайки перли в аксесоарите си, въпреки строгия дрескод.