Светът е на ръба на световен конфликт, а за това сигнализира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

По думите й "недалновидната политика на САЩ тласка Русия на ръба на световна война. И конфликтът между двете световни сили е неизбежен.

Изказването й е в отговор на обвиненията на Нед Прайс - говорител на Държавния департамент на САЩ, че Русия е виновна за влошаването на отношенията с Америка. 

"Ако САЩ не разполагаха сили и оръжие в Киев, не демонстрираха явна подкрепа на неонацисткият режим в Украйна, нямаше да се стигне до тази криза. След войната в Афганистан САЩ се опитва да разшири финансовата и политическата си хегемония. Те отказват да приемат новата реалност и да осъзнаят, че трябва да седнат на масата за преговори, съобразявайки се с новата геополитическа ситуация. Вместо това застрашават сигурността си и сами са на ръба на световен конфликт", твърди още Захарова.

Междувременно стана ясно, че Русия и Китай ще проведат съвместни военноморски учения. Намесата на Пекин, макар и индиректна в конфликта, определено не може да бъде подценявана. Откритата декларация за подкрепа към Москва, трябва да се тълкува само по един начин. Ако САЩ не изпратят Украйна на масата за преговори и самите те не гарантират, че няма да продължават да се месят в политиката на Източна Европа, настоящата ситуация може да ескалира много по-сериозно ...