Президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещна с руския си колега и министърът на отбраната Сергей Шойгу, за да обсъдят отбранителните дейности на страната. Както е известно, Русия разположи военни части на територията на Беларус, но това започна да изнервя сериозно местните властите. И Лукашенко обяви, че е разговарял с Владимир Путин, за да гарантира безопасността на страната си във военния сблъсък с Украйна.

"На срещата с Путин поставих въпроса за бъдещето на Беларус. Настоях, в случай на агресия Руската федерация да защитава страната ни, както своите собствени територии. Нужни са ни такива гаранции", заявил Лукашенко пред Шойгу.

Беларус официално не се е включвала във военния конфликт, но позволи на руската армия да използва територията на страната за разполагане на войскови части, ракетни установки, танкове и друга тежка техника. Миналата година двете страни дори проведоха съвместни учения на територията на Беларус, което отново подсили слуховете, че страната може да се включи във войната с Украйна.

Путин обяви миналия месец, че ще се разпореди да бъде разположено руско ядрено оръжие и то вече е на територията на Беларус. От Вашингтон обаче са категорични, че засега няма знак, че Русия смята да използва ядрените ракети. Нито, че има риск от намесата на Беларус в Украйна. В същото време в самата Беларус Лукашенко се страхува от развоя на войната. И вече дава знаци, че е под тревога заради това.