В Латвия се провеждат изпити по латвийски език за рускоезичното население. Ако някой се провали на теста, ще трябва да напусне страната, съобщи БНТ.

Експулсирането засяга хората под 75 години, които имат руски паспорти.

Латвия изпитва на латвийски език рускоезичното население – който се провали, напуска страната

За 1/4 от населението на Латвия майчиният език е руски (24% в началото на 2022 г.). Според статистиката около 20 000 души от тях имат руски паспорти.

Много от хората, които се явяват на изпита, са пенсионери. За да се явят на теста през последните месеци те са посещавали интензивни курсове по латвийски език.

Повечето рускоговорящи в Латвия са прекарали живота си в "поглъщане на руската държавна телевизия поради липса на рускоезично съдържание в собствената им страна", писа Би Би Си (ВВС) преди година. И това накара мнозина да гледат на света през разказ, който описва идеята за обединен руски свят с Кремъл в центъра.

До разпадането на Съветския съюз през 1991 г. руски и украински семейства бяха изпращани в Латвия като част от програма за принудително разселване на работна ръка. Други пък са потомци на руснаци, преместили се в Латвия преди векове, а някои произхождат от Беларус или са от еврейски произход.

Латвийците нямат право на двойно руско гражданство. И сега животът става все по-труден за руските граждани, които живеят в Латвия, след като бившият президент Егилс Левитс каза, че онези, които подкрепят войната на Русия, трябва да загубят разрешението си за пребиваване.

"Израснал съм, говорейки руски, аз съм руснак по кръв, но не се свързвам с Русия или руския свят", каза миналия август пред британската медия Анатолий Дерюгин, майор от латвийската армия.

Източник: dir.bg