Добре дошли в каменната ера! Краят на глобализацията настъпва, а все повече държави живеят на принципа - всеки за себе си. И докато Украйна е разкъсвана от междуособици и война с Русия, други страни започнаха бавно, но сигурно да слагат край на сигурния и спокоен живот в Европа. Особено по отношение на енергията.

Така например, преди дни стана ясно, че Китай спира доставките на природен газ за Европа. Течния газ, който беше доставян в редица европейски и азиатски държави, се оказа твърде скъп продукт за големите китайски компании. Държавната агенция по енергийна сигурност на Китай вече нареди на газовите компании в страната да преустановят търговията за чуждестранни държави, с цел обезпечаване на вътрешния пазар. Очертава се това да влоши и без това тежкото положение за страните, тъй като властите са силно притеснени от случващото се с газта от Русия.

Друг възможен доставчик - Сърбия, също обяви, че спира продажбите на газ за Европа. Властите са наложили временно ограничение - до края на октомври. Това обаче допълнително ще нагнети обстановката, още повече, че България е една от страните, които са пряко застрашени от тези акции. Въпреки че София не внася газ от нито една от двете държави, те бяха разглеждани за възможни спешни доставки. Не само в България, но и в цяла Европа започва да се усеща енергиен недостиг, а влошаващите се отношения с Русия не подобряват ситуацията.


На фона на всички тези събития, Шотландия изненадващо обяви, че иска независимост от Британия. И Никола Стърджън заяви, че ще съдейства за максимални привилегии на Единбург, ако постигне целта си...Явно глобализацията вече започва да губи своята привлекателност...