Настъпва ли краят на еврото?

Еврото е на път да изгуби визията си на единна европейска валута. И ако няма значителни икономически реформи, до десет години то би могло да изчезне. Това гласи оценката на бившия министър на икономиката на Франция. "Истината, която трябва всички да приемат, е, че еврото е непълноценна валута и не може да продължи да съществува без големи реформи", отбелязва Емануел Макрон, който се кандидатира за президентските избори във Франция, като независим кандидат. Според него, Германия и Франция са двете страни, които имат силата и са в състояние да променят тази ситуация. Недостатъците на еврото обаче са само в полза на Германия, което показва, че нещата трябва по-скоро да се променят. Политикът, който е отдаден поддръжник на евроинтеграцията, говори и за липсата на доверие между Германия и Франция, което спира реформите в еврозоната. В интервю за немския вестник Süddeutsche Zeitung Емануел Макрон казва: "Сегашната ситуация ще доведе до саморазрушение". Според него силните страни в еврозоната трябва да помагат на по-слабите. "Ако не се осъществяват финансови преводи вътре в самия валутен съюз под някаква форма, каквото явление се наблюдава в момента, трябва да забравим за еврото и еврозоната", допълва още Макрон.

Идеи за реформи

Политикът предлага и създаване на нова длъжност в ЕК — „Комисар с широки пълномощия”. Задачата му ще бъде координация на икономическата, финансова и социална политика на държавите влизащи в еврозоната. Този човек няма да бъде само комисар занимаващ се с въпросите на единната валута, но и човек, който ще определя накъде да се насочват инвестициите. Освен това той трябва да участва и в общата политика за развитие на пазара на труда. Обсъждат се различни спасителни планове, но всичко това води до ощетяване и обедняване на обикновените хора чрез увеличаване на данъците и намаляване на заплатите. Поради рязкото влошаване на пазарните условия през последния месец, разширяването на спасителния фонд на еврозоната може да се окаже доста по-малко ефективно. Въпреки смяната на политическите ръководства на някои европейски държави, така и не настъпи промяна на финансовото законодателство в пакта. [caption id="attachment_505378" align="aligncenter" width="500"]Последен шанс за еврото, но само с реформи Последен шанс за еврото, но само с реформи[/caption]

Последен шанс

В действителност ЕС като общност има бъдеще, но само ако се върне към идеята за равенство между големите и малки държави. Както и към идеята за взаимопомощ и сътрудничество. "Не може една или две страни да теглят другите напред.  А в същото време диктуват и политиката на цяла Европа. Трябва да има изслушване, приемане и разбиране на различията", допълват още млади политици реформатори.