Принц Андрю обяви, че няма да се изнесе от дома си "Роял Лодж" в Уиндзор, където живее повече от 20 години. Той беше помолен от брат си и сътрудниците на крал Чарлз да напусне имението и да се премести в друго жилище. Херцогът на Йорк обаче отказа да го направи и дори обеща, че ще устрои "невиждани сцени по време на коронацията на краля", ако този въпрос не бъде прекратен окончателно.

 

Действията на Андрю не са изненада за никого, тъй като херцогът загуби титлите си, няма да има право да участва в официални задължения към короната и вече не се счита за високопоставен член на кралското семейство. По тази причина му беше отказана и издръжка от краля, както и правото да живее в някой от кралските имоти.

 

Андрю обаче заяви, че е подписал 75-годишен договор за "Роял Лодж" и ще остане в имението до смъртта си. За използване на кралската резиденция той плаща по 250 паунда на седмица. За справка - имението разполага с 30 стаи, огромен парк и е част от кралската резиденция.


За да остане в жилището принцът ще трябва да плаща по актуални цени на наемите, което е невъзможно за него. От месец април годишната му субсидия ще бъде намалена с 250 000 паунда, което означава, че той няма да е в състояние да си позволи разточителния начин на живот, който водеше доскоро.

 

"Време е Андрю да започне да живее според възможностите си, защото вече няма кой да финансира луксозния му начин на живот. Ако не може да си позволи да плаща за удобствата по стандартните цени, по-добре да се изнесе. Данъкоплатците не са длъжни да го издържат повече", коментират от офиса на краля. 

 

Принцът обаче е бесен и обещава да превърне коронацията в изключително гротескна пародия. Затова и в момента в двореца правят опити да го укротят доколкото е възможно.