Незабравимите Приятели от любимия комедиен сериал на милиони зрители по света, вече са само петима, след като най-младият от основните герои по ирония на съдбата се пресели в отвъдното на едва 54-годишна възраст.

 

Предвид десетилетията, прекарани в борба с алкохола и наркотиците, краят му далеч не бе изненадващ. Точно като на кино, вечно саркастичният Чандлър сам предсказа кончината си, в един от епизодите на сериала, който кара косите на зрителя да настръхнат.

 

В осми епизод от сезон 9, Рос и Рейчъл спорят кого да запишат за настойник на новородената си дъщеря Ема, ако с тях се случи непоправимото, а Матю Пери казва: „Предполагам, че аз ще умра пръв“.

 

За разлика от изпълнения му с триумфи и падения живот, хронологията на смъртта му е постна. В съботния ден се прибира у дома след двучасова игра на пикълбол, а малко след това изпраща асистента си по задачи. Когато служителят се връща два часа по-късно, намира Пери в джакузито. Така и не става ясно какво точно е направил актьорът непосредствено преди смъртта си, но като причина е посочена удавяне.

 

В дома му не били открити нито дрога, нито алкохол, но пък за сметка на това имало купища хапчета, предписани му от лекари. Преобладаващата част от тях били антидепресанти, имало и медикаменти за хронична обструктивна белодробна болест, която заклетият пушач развил още на младини.

 

Кой ще прибере наследството от Матю Пери?

 

Още от средата на 90-те актьорът се бори с наркотичната си зависимост и алкохола, за които говори откровено в автобиографичната си книга „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“. Още в първите три реда на книгата отбелязва, че отдавна би трябвало да е мъртъв.

 

Канадският премиер Джъстин Трюдо, който е бивш съученик на актьора в Отава, бе сред първите, изказали съболезнования на роднините му.

Всъщност Пери многократно е бил на косъм от смъртта през живота си. през 2018 г. се спаси по чудо, когато дебелото му черво се спука заради прекомерна употреба на опиати. Тогава изкара две седмици в кома и въпреки 2%-овия шанс даден му от лекарите, оцелява.

 

Две години по-късно претърпя поредна среща със смъртта в рехабилитационния център в Швейцария, след като медиците приложили успокоително, което след взаимодействие с наркотика в тялото му, накарало сърцето му да спре да бие. Лекарите обаче успяха да го реанимират, но пък му счупиха 8 ребра в процеса на спасяване, което го принуди да се откаже от роля с Мерил Стрийп във филма „Не гледай нагоре“.

 

Собствените изчисления на актьора сочат, че е направил около 6000 посещения на срещи на Анонимните алкохолици и е похарчил 9 млн. долара за клиники за наркозависими.

През леглото му минаха купища звезди, но въпреки това той си остана самотен и бездетен. За последно излизаше с младата сценаристка Моли Хорвиц, която също го отсвири преди година.

 

Състоянието на Матю Пери се оценява на около 120 млн. долара – сума, която е повече от сериозна като се има предвид факта, че няма читава роля извън „Приятели“. Хонорарите от сериала обаче му донесли 90 млн. долара, а всяка година новите излъчвания добавяли към сметката му поне по милион и половина, което не е никак зле като се има предвид факта, че в първия сезон заплатата му е 21 500 долара на епизод. По-късно нараства до над милион на серия. Сега наследството остава за майката на актьора – Сюзън и вторият му баща – Кийт, които са женени от 42 години.

Източник: Уикенд