Сумата за погребението на дългогодишния британски монарх Елизабет Втора, е повече от колосална.

Запознати издават, че то възлиза на стойност 8 млн. паунда.
За момента информацията все още не е била потвърдена от британското правителство. От там посочват единствено, че ще предоставят своевременно подробностите, отбелязва „New York Times“.

Във високата цена са включени сложните шествия, бденията, както и ритуалите. Очаква се тя да бъде платена от държавата. Цената наистина е убийствена, предвид тежката икономическа криза, в която се намира света. Освен това да не забравяме, че в последно време британската икономика също не е в цветущо състояние.

Ако към тази сума бъде добавена и инфлацията, то то ще струва в пъти по-скъпо от последното държавно погребение във Великобритания през 1965 г. – това на Уинстън Чърчил, на стойност 48 хиляди паунда, което изчислено към днешна дата е около 1 млн. паунда, и 
церемониалното погребение на кралицата-майка през 2002 г, което възлязло на стойност малко над 5 млн. паунда. 825 хиляди паунда от тази стойност са отишли за поклонението, а 4.3 млн. паунда за осигуряване на охрана. Това на Даяна пък е струвало между 3 и 5 млн. паунда.

Смята се, че погребението на Елизабет Втора ще е най-скъпата полицейска операция в историята на Великобритания, струваща повече от 7.5 млн. паунда.
Източник: lupa.bg

Кой плаща колосалната сума за погребението на Елизабет Втора?