Конфликтът Русия-Украйна става все по-сериозен, властите в Киев обмислят силова операция

Конфликтът Русия-Украйна ескалира все повече. От Москва отправиха остро предупреждение към Киев по повод намерението на Украйна да проведе силова операция в югоизточната част на страната. От Киев обявиха, че смятат да проведат въпросната операция утре, на 2 май.

[caption id="attachment_407512" align="alignright" width="300"]Конфликтът Русия-Украйна ескалира Конфликтът Русия-Украйна ескалира[/caption]

Източник от Генералния щаб на Украйна обяви, че страната е организирала щурм на барикадите и обектите, които се контролират от опълченците. Това не се хареса на Русия и от столицата Москва излязоха със специална декларация относно намеренията на Украйна. В изявлението си Русия призовават не само Украйна, а също и Европейския съюз и САЩ, да не допускат подобни престъпни грешки, каквато би била една подобна операция, предават от РИА Новости.

В декларацията на Русия се казва в прав текст, че ако щурмът се състои, това ще доведе до катастрофални последици. Според външното министерство на страната конфликтът Русия-Украйна ще стане още по-тежък, ако от Киев решат да използват насилие срещу собствения си народ. "Подобен щурм ще ще покаже единствено неспособността на украинското ръководство да спази Женевското споразумение от 17 април, което предполага диалог, а не насилие", се казва в декларацията, предават от БЛИЦ.