Китай вече не е световна суперсила, нито регионална

Китай вече не е най-голямата азиатска суперсила. Комунистическата държава бавно, но сигурно се оттегля от трона, а в годините, които идват, китайците ще трябва да се изправят пред стария си и добре познат съперник. Анализатори прогнозират, че Япония ще бъде водеща сила в Азия до 2040-та година. В момента може би на мнозина им се струва невъзможно "Страната на изгряващото слънце", която има само една десета от населението на Китай да изпревари своите съседи, но анализаторите на "Geopolitical Futures" смятат, че Япония до 25 години ще бъде по-мощна от Китай.

Слабите страни на силния комунизъм

Най-голямата слабост на китайската икономика, която е на второ място в света, е голямата бедност. През 1981 година 1 милиард души там живеят с по-малко от 3,10 долара на ден. А според данните на Световната банка, въпреки икономическия растеж на страната през последните 30 години, 360 милиона китайци все още живеят в голяма бедност. Като най-населена страна на света, Китай има възможност за мобилизиране на човешкия капитал като нито една друга страна на света. Но от друга страна харчи големи активи на вътрешната си сигурност. Освен това трябва да държи под контрол и регионите, които търсят по-голяма автономия и дори независимост. От друга страна, Япония е една от най-богатите страни в света. А Токио е град с най-голям брутен вътрешен продукт от 1,48 милиарда долара. (Втори е Сеул, но с двойно по-нисък БВП). За разлика от Китай, Япония има "само" 127 милиона жители, а богатството между тях е равномерно разпределено.

Новите лидери

Най-голямата слабост на Япония обаче е зависимостта на страната от внос на храни и енергия. Макар че някои смятат, че най-болната точка на страната е демографията, т.е. бързото стареене на населението. За да бъде повишена производителността, Япония е една от най-големите страни инвеститори в изследването на изкуствения интелект, информационни технологии и роботика. А ако се нуждаят от допълнителна работната сила, винаги могат да променят своята имиграционна политика и да "внесат" работна сила отвън. [caption id="attachment_507921" align="aligncenter" width="599"]Китай вече не е световна супер сила Китай вече не е световна супер сила[/caption] За разлика от Китай, Япония успешно преодоля много проблеми, с които Китай все още трябва да се изправя. Границите на Япония са безопасни с оглед на това, че става дума за островна страна. А японското правителство не трябва да се грижи за единството на страната и да се страхува дали някой регион може да се откъсне. В момента слабост на японците е тяхната флота, която трябва да бъде развита и повишена, за да осигурява морските транспортни маршрути. Затова Япония е съюзник със Съединените щати, които осигуряват това. Засега в Япония ситуацията е по-малко динамична, отколкото в Китай. Но тази страна се движи към позицията водеща сила в азиатската част на Тихия океан.