Каталуня се отцепи от Испания, Мадрид взима спешни мерки

Балканите не са единствената взривоопасна точка тази есен. Каталуня се отцепи от Испания и е на път да предизвика ново начертаване на картата на Европа. Най-богатата испанска провинция успя да прекара решението за разделение от Мадрин, със 72 гласа „за“ срещу 63 против. Процесът официално ще бъде завършен през 2017 година, но междувременно Мадрид е буквално на нокти. Гласуването е предложено от местните партии за независимост, които спечелиха местните избори през септември. Те се надяват, че северния регион на Испания ще успее да се отцепи през следващите 18 месеца.

Борба за независимост

В последните години Андалусия и Каталуня са особено напрегнати и настояват за независимост. Двете области не са доволни от частичната автономия, която имат към Мадрид. Въпреки опитите на кралските чиновници да ги задържат, изборите през миналата година разтърсиха сериозно областта. Тогава не успяха да отделят Каталуня от Испания, но този път ситуацията е сериозна.

Разделението на Испания VS разделението на Европа

Рискът от разпадане на Испания е голям, но още по-голям е рискът от разпадане на Европа. Не само разцеплението на Европейския съюз е под въпрос, смятат анализатори. Пример за това е референдумът в Шотландия, която искаше да се отцепи от Британия и за малко не успя. Подобни процеси обаче не се наблюдават само в най-южните и най-западните части на Европа. [caption id="attachment_462246" align="aligncenter" width="543"]И Каталуня обяви независимост, разпада ли се Испания? И Каталуня обяви независимост, разпада ли се Испания?[/caption] Проблеми има още в Албания и Сърбия, Босна и Херцеговина и най-вече в Украйна, която и в момента продължава да е разделена на две и дори на повече части, въпреки че малцина в момента гледат към проблемите между Киев и Москва. Чуха се и първите тревожни сигнали във Франция, която се опасява, че може да изгуби част от собствените си градове, заради масовия ръст на мигранти в някои от тях. Процесът с отделянето на Каталуня е само поредния сигнал, че пренареждането на картата на Европае започнало. Никой обаче не знае как ще свърши всичко.