Най-голямата ядрена централа в източна Европа е била подложена на обстрел отново днес

Нарушено е подаването на ток в голяма част от Запорожка област в Украйна след обстрел в района на ядрената централа. Държавната енергийна компания Енергоатом съобщи, че АЕЦ Запорожие, която е под руски контрол от март месец за първи път е изключена от електроснабдителната мрежа. Те обвиниха руските сили за случилото се, като твърдят, че именно те са обстрелвали района. По този начин са прекъснати Днепърските трасета за електрозахранване.

Независими експерти твърдят, че така изложената информация не може да се потвърди по безспорен начин и от независим източник.

Александър Волга, ръководител на ВГА Енергодар също потвърди спирането на електрозахранването, а кметът Галина Данилченко своевременно съобщи, че снабдяването с ток вече е възобновено.

В медиите се появи и информация за спиране на електричеството в област Херсон, което е довело до прекъсване и на телекомуникациите. Също така според агенция ТАСС е спрян и тролейбусния транспорт. Също така голяма част от магазините са преустановили работата, както и бензиностанциите. Връзката с глобалната мрежа също е била затруднена и често е прекъсвана.

По последна информация вече започва да се нормализира подаването на електрозахранване и се възобновява работата на транспортните линии, магазините, телекомите и бензиностанциите.

Източник: dir.bg

Извънредно: За първи път изключиха АЕЦ Запорожие след обстрел днес