Пилотът ще бъде разпитан от Сикрет сървис

Американският държавен глава Джо Байдън и първата дама Джил, са били евакуирани по спешност.

Евакуацията им е била наложителна заради малък частен самолет, който по грешка навлязъл във въздушното пространство над ваканционната къща, в която Джо Байдън и първата дама изкарали уикенда. Въпросният имот се намира в курорта Рихобот, щата Делауер. Той е на отстояние около 200 км. от Вашингтон, отбелязват световните информационни агенции.

Извънредно! Евакуираха Байдън и първата дама заради...

Семейството на Джо Байдън е било евакуирано като предпазна мярка, а не защото е имало пряка заплаха за сигурността или живота им. От Белия дом и Сикрет сървис отбелязват, че президентът и съпругата му, са добре. Те уточняват, че в случая далеч не може да се говори за атака.

Според разпространената информация, летателното средство е навлязло в зоната към 17 ч. по Гринуич. Той обаче веднага е бил изведен от нея.

От направеното разследване става ясно, че пилотът използвал грешен комуникационен канал. Освен това той не спазил разпоредбите на авиодиспечерите и на властите. Отклонил се е и от първоначално обявения от него маршрут, поради което ще бъде разпитан от Сикрет сървис.

Съгласно протокола, при пътуванията на държавния глава извън столицата, бива обособена зона, забранена за всякакви полети. Тази зона обхваща радиус от 15 километра. БТА отбелязва, че друга зона с радиус от 50 км. пък е с ограничения.

Източник: blitz.bg