Евгений Пригожин, основателят на частната армия „Вагнер”, от години е известен като Готвача на Путин, но според мнозина той е новият Распутин, заради огромното влияние, което поне доскоро има върху руската върхушка.

 

Както фаворитът на Николай II, така и доскорошният любимец на Кремъл, никога не е заемал висок пост в държавната администрация. Самият Пригожин пък иронизира подобни сравнения и подчертава, че за разлика от Распутин (който е лекувал царевича Алексей от хемофилия), той не спира кръвта, а я... пуска.

 

Изродът Пригожин ли е новият Распутин?

Израснал в хулиганските банди на Ленинград, завършил „университет в  затворническите колонии на някогашния СССР – тази биография на младия Пригожин в никакъв случай не му пречи да стане особено близък с елита на Русия и в последното десетилетие да се превърне в един от най-влиятелните руснаци, особено приближен до Кремъл.

 

Житейският му път е истински зигзаг. Женя Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. в Ленинград. Завършва спортен интернат номер 62 с профил ски бягане, където е пратен от втория си баща, треньор по професия. Пастрокът се отнася доста зле с малкия Женя и по детския му гръб често играе коланът. Постиженията му като спортист не са лоши, но той е наясно, че няма бъдеще като състезател. Едва 18-годишен попада в лоша компания, забърква се в кражба и на 29 ноември 1979 г. Куйбишевският районен съд му дава 2,5 години условно.

 

Изпращат го в общежитие за „условници” в Новгород, където по макаренковски ще го превъзпитават с работа до изнемога в химическия завод. На Женя обаче не му се бачка сред отрови и бяга обратно в Ленинград. Там се свързва с безработния паразит, по милиционерските определения от онова време – Алексей Бушман. До 21-годишната си възраст въпросният Леша е успял да избута някак си 10 клас, вече се е оженил, има дете, напълнил е досието си с кримиподвизи, развел се е и е пипнал сифилис, който отказва да лекува.

 

Към Леша Бушман и Женя Пригожин се присъединяват още трима – Валентина Макеко, която е осъждана в Брянск, двама непълнолетни от Челябинск. През февруари 1980 г. бандата дебютира с обир на апартамент, а плячката е ваза, бонбониера, поставка за салфетки, няколко кристални чаши и 2 рога – всичко за 17 рубли, малко повече средната заплата по онова време.

 

Любопитен факт е, че майката на Пригожин – Виолета Пригожина, е лекар, кандидат на медицинските науки, но в същото време е изключително арогантна личност. Освен това се твърди, че е добра художничка, която прави изложби и до днес. Баща му Виктор Пригожин издъхва рано и синът му е отгледан от пастрока си Самуил Жаркой, който не само го бие почти непрекъснато, а след това го изпраща да учи в спортния интернат.

 

На 6.10.1981 г. Пригожин е признат за виновен за кражба, измама и грабеж и бива осъден на 12 години лишаване от свобода. Добавяйки и условната му присъда, получава общо 13 години в колония със строг режим. Там правил доброволно секс с други пандизчии срещу различни облаги. През 1988 г., Пригожин е помилван и е освободен през 1990 г. в това време СССР вече сее разпаднал, а той се е помирил с втория си баща и двамата развиват бизнес – продават хот-дог. Бизнесът потръгва стабилно, а Пригожин дори расте в йерархията, създавайки елитен ресторант в Санкт Петербург. През 2001 г. в ресторанта му гостуват Владимир Путин и френският президент Жак Ширак, а на следващата година Путин дава вечеря в същия ресторант и на Джордж Буш –младши. На следващата година пък избира да празнува там рождения си ден. По време на всички тези посещения, Пригожин го обслужва лично. 

 

Успоредно с ресторантите, той се занимава и с хазартен бизнес. Става все по-разпознаваем за широката публика и все по-често е заобиколен от лидерите на Кремъл, заради което сред народа тръгва мълвата, че е станал „тяхно гадже“. На някогашния крадец залепват и прякора „Готвача на Путин“.

 

Както и да се тълкува личната връзка на Пригожин с Путин, е илюстрация на т.нар. срастване на КГБ с подземния свят. Подобни примери за уродлива симбиоза има предостатъчно и у нас. През есента на 2013 г. стартира конфликта между него и Сергей Шойгу, който не подновява договора му с Министерството на отбраната и той спира да храни военните.

 

Пригожин прави всичко по силите си, за да заличи и най-малката следа, водеща към тъмното му минало. Относно финансирането на „Вагнер“, мълвата носи, че то идва от олигарси. Дори за корумпирана страна като Русия  е ясно, че парите не могат да дойдат директно в частната му армия от държавата или обществена организация. Докато набира наемници, той признава, че е основател на „Вагнер“.

Източник: Уикенд