Иран изрази загриженост и изпрати заплашително послание към Израел, свързано със ситуацията в Ивицата Газа. Това стана ясно след среща между ръководителя на иранското външно министерство и специалния координатор на ООН. Иран предупреди, че в случай на сухопътна операция на израелската армия в Газа, може да вземе мерки.

Постоянната мисия на Иран в ООН вече обвини Израел във военни престъпления и предупреди за възможни последствия. В резултат на тези събития, представителят на Израел прекъсна комуникацията с координатора на ООН, отговарящ за връзките с Иран.

Следващите стъпки в конфликта са несигурни. Влизането на Иран в него може да доведе до значителна сложност и несигурност в палестинско-израелския сблъсък. Израел разбира, че срещу една от най-силните армии в региона, победата няма да бъде лесна на бойното поле. Освен това, международната общност може да се обърне против Израел, ако той реши да извърши сухопътна операция в Газа и пострадат много цивилни граждани.

Иран каза тежката си дума за войната в Израел, заплаши, че...

Има нарастваща критика към израелската армия за жестокостта й към мирното население на палестинския анклав. Ситуацията в Ивицата Газа е вече катастрофална от хуманитарна гледна точка, и всяко военно вмешателство ще я влоши още повече.

Следващите стъпки на Израел трябва да бъдат внимателно обмислени, тъй като е възможно той да провокира арабски държави да влязат в конфликт. Тел Авив, дори с военната подкрепа от САЩ, може да се окаже в трудно положение във война на няколко фронта.

Източник: blitz.bg