САЩ са забелязали индикации, че Иран готви удар с балистични ракети срещу Израел, съобщава високопоставен служител от Белия дом пред NBC News.

Вашингтон предупреждава, че всяко подобно пряко нападение "ще има сериозни последици за Иран".

"Ние активно подкрепяме отбранителните подготовки за защита на Израел от този удар", допълни служителят.

По информация на "Ню Йорк Таймс" ракетната атака ще бъде реализирана през следващите 12 часа, по всяка вероятност през нощта.

Изданието Axios припомня, че Иран все още не е отговорил за убийството на политическия лидер на Хамас, Исмаил Хания, в Техеран. Освен това страната досега се е въздържала на призивите на Хизбула да започне нападение срещу Израел.

Посолството на САЩ в Израел е издало предупреждение от висока степен към своите служители в Израел и палестинските територии. Работещите американски граждани са инструктирани да се завърнат по домовете си и да бъдат готови да влязат в най-близките им бомбоубежища.

Информацията за готвения ирански удар с балистични ракети идва в момент, когато израелските сухопътни сили започват настъплението си в Южен Ливан като част от атака срещу подкрепяната от Иран групировка Хизбула.

Броят на израелските войници, които са влезли в Ливан, е "няколкостотин", съобщи израелски служител пред NBC News.

Миналата седмица Израел уби лидера на Хизбула, Хасан Насрала, при бомбардировка в Бейрут, Ливан. Преди това голяма част от офицерите на групировката бяха отстранени с взривяване на техните пейджъри.

Източник: dir.bg