Изглежда се заформя нова война

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър накара света да изтръпне с прогнозата, която направи.

Според него, Щатите се намират на прага на война с Русия и Китай заради разногласията, които от части са предизвикани от родината му. В същото време никой няма представа до какво би довел този тежък сблъсък.

Хенри Кисинджър накара света да изтръпне

Това разкри в интервю за "Уолстрийт Джърнъл" Хенри Кисинджър.

Според него светът е напът да изпадне в изключително опасно неравновесие.

Дипломатът няма прост отговор на въпроса дали САЩ биха могли да се справят с врагове като Русия и Китай и да ги разединят, както по времето на президента Никсън.

Хенри Кисинджър е категоричен, че нагнетяването на напрежението между Пекин и Москва в момента е невъзможно. Единственото, до което би могло да доведе това, е създаването на нови възможности.

Припомняме, че по-рано тази година Кисинджър предизвика сериозни критики, след като заяви, че няма друг избор, освен въпросите по отношение на сигурността, поставени от руския президент Владимир Путин да бъдат разгледани сериозно. Той дори определи като грешна на НАТО даването на сигнал на Украйна, че може да се присъедини към алианса.

Той определя Украйна като сбор от територии, които руснаците смятат за свои. В този ред на мисли, ако Украйна играе ролята на буфер между Русия и Запада, стабилността би била много по-голяма.

Източник: standartnews.com