За пръв път в историята на САЩ председателят на Камарата на представителите беше отстранен от поста си. Републиканецът Кевин Маккарти беше свален от влиятелната позиция след гласуване, поискано от собствената му партия.

В историята на американския конгрес е имало само един друг такъв вот - през 1910 година. Тогавашният председател на Камарата на представителите обаче е оцелял след гласуването. "Пиша история, а?", шеговито коментира Маккарти, който беше категоричен, че не съжалява за нищо, което е направил като председател на Конгреса. Той заемаше третата най-висока позиция в държавата след президента и вицепрезидентката.

Кой и защо свали Маккарти от поста?

Вотът за свалянето на Маккарти от председателското място беше иницииран от друг представител на републиканската партия - Мат Гетц. 41-годишният политик от Флорида обвини Маккарти, че се е съюзил с демократите, вместо да работи с колегите си от Републиканската партия.

Обвиненията са във връзка с решението Маккарти да се споразумее с демократите за временно финансиране на администрацията, което да предотврати спирането на работата ѝ. Вашингтон отново беше заплашен от това заради ожесточени дебати за бюджета. С помощта на демократите, Конгресът на САЩ успя да приеме временен бюджет, който ще е в сила до средата на ноември. По думите на Гетц Маккарти не се е съобразил с няколко вътрешнопартийни решения, което означава, че "не може да му се има доверие".

Кой ще поеме поста?

Не е ясно кой би могъл да поеме поста сега. Във всеки случай Маккарти не иска да се кандидатира отново. Той ясно заяви това след гласуването. Гетц също увери, че няма амбиции да се кандидатира, самият той не би получил доверието на мнозинството. В една толкова фрагментирана парламентарна група като цяло не е ясно кой може да обедини достатъчно хора зад себе си, пише "Тагесшпигел".

Засега единственото, което е ясно, е, че нищо няма да се случи в продължение на седмица. Републиканците искат да отделят толкова време, за да проучат възможностите си. Избоът може да се проведе най-рано в средата на следващата седмица. Все още не е ясно колко гласа ще бъдат необходими за избирането на нов председател на Конгреса.

Какво следва за правителството и бюджета?

Свалянето на Маккарти от поста е кулминацията на дълга вътрешнопартийна борба в Републиканската партия, пише "Тагесшпигел". Преди гласуването Гетц и други представители на крайнодясната фракция в партията влязоха в остър конфликт с умерените републиканци. Мнозина смятат, че този вот само ще затрудни работата на парламента. Седмици наред парламентът ще бъде блокиран, вместо да върши същинска работа, казва конгресменът Том Макклинток.

Камарата на представителите действително ще бъде парализирана до избора на нов председател. Преди такъв да бъде направен, другата законодателна дейност ще бъде парализирана. Това е особено притеснително за Конгреса с оглед на факта, че одобреният временен бюджет, предизвикал недоволството срещу Маккарти, ще изтече в средата на ноември. Ако дотогава не бъде приет нов, цялото американско правителство ще бъде блокирано.

Хаос и несигурност в САЩ след отстраняването на Маккарти

Ще продължат ли американските помощи за Украйна?

Американският парламент предстои да вземе и решение за нови помощи за Украйна. Временният бюджет, който беше приет преди дни, изобщо не предвижда допълнителни средства за Киев. Това не означава, че Вашингтон ще прекрати подкрепата си, но одобрените досега средства са на свършване и ще е нужна нова финансова инжекция.

Крайната фракция в Републиканската партия, чийто представител е Мат Гетц, се противопоставя на удължаването на подкрепата за Украйна. Гетц дори обвини Маккарти, че се е споразумял тайно с президента Джо Байдън за уреждане на още средства за нападнатата от Русия държава. Маккарти отрече.

През януари Маккарти стана председател на американския конгрес след рекордните 14 провалени вота, в които до консенсус така и не се стигаше. Тогава крайнодясната фракция в парламентарната група настоя предложение за отстраняване на председателя да може да бъде внесено и от един-единствен член на парламента. Този път Гетц се възползва именно от това си право. 

Източник: dir.bg