Специалисти по информационна сигурност алармират за риска

Онлайн измамниците са станали още по-активни и измислят нови и нови методи, за да се докопат до личните данни или сметките на хората. Един от най-използваните методи е т.нар. фишинг, чрез който успяват да се сдобият с нужната им информация.

Какво представлява фишингът?

Това накратко е подготвено копие на реален уебсайт на институция, в който потребителят си въвежда данните за оригиналния и по този начин измамниците се сдобиват с данните за вход, които могат да използват реално.

Едни от най-честите такива фишинг имейли са именно представящите се за банкови институции, като хакерите симулират, че се намирате именно на уебсайта на банката и ви приканват да си въведете данните.

Най-често това приканване става с имейл, който информира, е необходимо да влезете в профила си  по някаква причина, като най-често използваната е за подобряване на сигурността. Вътре има поставен линк към злонамереният уебсайт и всичко е маскирано все едно е официално, има добавено лого на организацията, контакти и други атрибути.

Специалистите съветват да не се отварят съмнителни имейли, както и линкове в тях. Същото важи и за прикачени файлове. Те споделят, че никоя сериозна институция не изпраща имейли, с които да иска от потребителите си да въведат лични данни в системата.

Източник: lupa.bg

Голяма опасност: Крадат лични данни чрез имейли