Турската полиция е извършила арести на демонстранти от ЛГБТ+ общността в Истанбул, които се опитвали да проведат Парад на гордостта, въпреки забраната на властите, съобщава турското издание "Дувар". Броят на задържаните не се уточнява. Арестите предизвикаха сериозен отзвук в чуждите медии.

Гей парад в Турция завърши с арести, Ердоган не си играе

Полицейски екипи блокираха с бариери всички улици, водещи към булевард "Истиклял" и централния площад "Таксим" в рамките на 21-вия прайд в Истанбул. Услугите на метрото и бяха преустановени.

Активисти от ЛГБТ+ общността планирали шествие към "Таксим", но бяха спрени от полицията. Органите на реда предварително бяха блокирали важни пътни артерии и ключови точки.

Активистите заявиха, че онези, които искат да им забранят всичко забравят нещо много важно – те винаги са били тук. Въпреки забраните, те се опитали да заявят на висок глас, че борбата им няма да се вмести в рамките на едно шествие, а всеки техен марш ще бъде марш на честта.

Този тип паради са забранени в Истанбул от 2014-та г., след като на подобно шествие в града се събраха 100 000 души. Властите твърдят, че забраните са продиктувани от съображения за сигурност или съвпадение с мюсюлманските религиозни празници.

Седмицата на гордостта, посветена на правата на ЛГБТ+ хората, се организира в Турция от 1994-та година.

Източник: lupa.bg