Едва ли ще ги стигнем скоро

Гърция за пореден път успя да избие рибата с успешната си формула за туризъм, докато нашенските хотелиери по Черноморието остават с пръст в уста все по-често.

В град Каламата в южната ни съседка раздават напълно безплатно пепелници за еднократна употреба на пушачите. Това се прави с цел пясъкът да се запази чист от фасове.

Гърция отново изби рибата! Дава безплатно на летовниците…

Инициативата „чист плаж без отпадъци“ се приема с интерес от туристите, отчитат от градската управа.

Всеки един от посетителите в района получава книжен пепелник за еднократна употреба. Авторите на идеята са помислили за всичко, така че пепелниците са в подходяща форма за поставяне на пясъка. Така пушачите гасят фасовете си вместо в пясъка в специално създадените за целта пепелници като на тръгване от плажа ги изхвърлят в специални кошове, отбелязва БНР.

Освен това група доброволци, съставена предимно от ученици от гимназията минават през плажа и агитират хората да пазят чистотата на морето и плажа. Те следят и дали туристите спазват препоръките.

Проф. Евангелос Филопулос подчертава, че фасовете не са само отпадъци, които загрозяват, а и са токсични. Ежегодно в Гърция събират 3 500 тона фасове, сочи изследване, проведено от екологични организации. Очаква се към инициативата на Каламата да се присъединят и други общини.

Междувременно стана ясно, че Гърция е отбелязала пореден рекорд. Данните сочат, че през първите седем месеца от годината туристите в страната са нараснали с 4.2% спрямо 2019 година, когато светът бе скован от коронавирусната пандемия.

Източник: blitz.bg