Новите правни изисквания за чужденците, които притежават капитански разрешителни в Гърция, предизвикаха сериозни проблеми за нашите сънародници там.

Множество български граждани изразяват своето безпокойство в социалните мрежи, споделяйки, че са били санкционирани със сериозни глоби.

Причината е несъответствие между техните свидетелства за управление на кораби и лодки и изискванията, наложени от гръцките органи. Тези изисквания се прилагат не само за български граждани, но и за всички чужденци, които пожелаят да управляват плавателен съд в гръцки води.

Новите правила, които изглеждат доста необичайни, се въвеждат в Гърция както за притежателите на яхти, така и за лицата, наемащи плавателни съдове.

Проблемът се корени още от 2013-та г., когато е приет закон, но мнозина от чужденците научават за него тази година, когато проверките се засилват и се налагат санкции.

Консулът на България в Солун Антон Марков, потвърждава, че мисията им е получила множество сигнали за наложените санкции.

Гърция налага солени глоби, много сънародници изгоряха

"Информацията, която получаваме, показва, че са проведени проверки върху капитанските права, при които е установено, че нарушават действащ закон от 2013-та г. Той изисква документите да бъдат преведени на гръцки и заверени от дипломатическия или консулския представител на Република България", обясни Марков.

 

Глобата приблизително около 500 лева в наши пари.

 

"Санкционираните имат възможност да обжалват решението в рамките на една седмица пред компетентния орган, издаващ глобата", добави нашият консул.

 

Той препоръчва на българските граждани посетят консулството, след предварително запазване на час, за да подготвят документите си според изискванията на Гърция.

Източник: blitz.bg