Габриел Грасия Маркес беше в лошо здраве след прекарана пневмония

Габриел Гарсия Маркес почина. Един от най-емблематичните писатели на XX век издъхна в дома си в Мексико на 87-годишна възраст. Информацията за кончината на Габриел Гарсия Маркес се появи първо в мексиканската преса, а малко по-късно беше потвърдена и от Фернанда Фамилиар - говорителка на семейството на писателя.

[caption id="attachment_405910" align="alignright" width="300"]Габриел Гарсия Маркес почина Габриел Гарсия Маркес почина[/caption]

Авторът на "Любов по време на холера" е починал вследствие усложнения от прекарана пневмония. Преди десетина дена той е бил настанен в болница в мексиканската столица Мексико. Заради болестта Габриел Гарсия Маркес е бил лекуван от обезводняване, а също и инфекция на белите дробове, както и на отделителната система. В последните си дни обаче Маркес се е намирал в дома си.

Президентът на Мексико Хуан Мануел Сантос не скри тъгата си от голямата загуба като категорично опроверга появилите се слухове, че писателят е страдал от рак на лимфите.

Габриел Гарсия Маркес беше сред най-изтъкнатите писатели в целия свят. Сред произведенията му са незабравимите класики като "Сто години самота" от 1967 година, "Есента на патриарха" и "Любов по време на холера", предават от dnevnik.bg.