"Вие сте крал на Англия. Стойте далеч от Версай, иначе може да пострадате. Франция има злополучна история с кралете си...". Такова послание получи крал Чарлз III от французите, след като стана ясно, че със съпругата му Камила планират официално посещение в Париж.

Визитата на краля обаче се случва в един изключително напрегнат момент за французите. В момента те се борят срещу правителството, което иска да въведе увеличение на пенсионната възраст на 64 години и цялата страна е залята от вълна от протести. Огънят на революцията буквално е на път да помете президента на страната Еманюел Макрон, както и правителството. Затова и визитата на английския крал е крайно неуместна в момента.

"Ваше величество, вие сте крал на Англия и нямаме нищо против вас. Но мисля, че е най-добре да стоите далеч от Версай", каза в свое изявление в мрежата Жан-Люк Меланшон.

Самата визита на Чарлз трябва да продължи от неделя до сряда, като ще бъде съпътствана с бляскава вечеря в двореца Версай, като той и Камила ще имат удоволствието да се насладят на пищни ястия в сервизи, използвани от крал Луи XV. Новината предизвика взрив от негодувание срещу президента Макрон в социалните мрежи. Мнозина сравниха случващото се с френската революция и пращането на Мария — Антоанета на гилотината.

"Това е невероятно", възмутен е депутатът Сандрин Русо. "Имаме Еманюел Макрон, републиканският монарх, който ще се срещне с Чарлз III, докато хората на улицата демонстрират. Може ли това наистина да се случи? Това е невероятно отричане на демокрацията. Нещо нечувано се случва в тази страна—наистина ли е приоритет да приемем Шарл III във Версай?"

Всъщност, новината само още повече разпали гнева на французите. Париж все още пази спомена от великата революция, при която главата на един крал и една кралица бяха отрязани от гилотината. И мнозина се чудят, дали визитата на британския монарх няма да послужи за повторение на сюжета. Но този път един самозабравил се френски президент ще падне пред гилотината на народния гняв, а от президентска, Франция много бързо да се превърне в парламентарна република. За шести път, при това...