Франция се подготвя за Летните олимпийски игри през 2024, като въвежда "алгоритмично видеонаблюдение" по улиците на големите градове. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин обяви, че решението ще се ползва за "откриване на извънредни ситуации" и ще гарантира сигурността на обществото, пише "Ле Монд".

Националното събрание на Франция вече одобри проекта. С това Франция може да стане първата страна в Европейския съюз, легализирала следенето на хора с изкуствен интелект, пише Ройтерс. 

Франция въвежда алгоритмично видеонаблюдение в големите градове за по-голяма сигурност

Освен с камери, жителите на френските градове ще могат да се наблюдават и от дронове.
"Неприкосновеността на личния живот отново ще понесе голям удар", осъди решението депутатката Елиза Мартин от опозиционната партия "Неподчинената Франция".

Правителството на Макрон отговаря, че технологията може да гарантира безопасността на милиони туристи, които се очаква да посетят френската столица следващото лято.

"Мащабни спортни, развлекателни или културни събития са изложени на риск от терористични актове. Това изисква вземането на извънредни мерки", отговаря Дарманин. По думите на министъра технологията ще се ползва само при "извънредни ситуации".

Този термин обаче може да се ползва и за особено големи протести, като тези обхванали Франция след реформата за повишаване на възрастта за пенсиониране. Камерите биха могли да заснемат и разпознаят всеки един протестиращ.

Терминът "алгоритмичното видеонаблюдение" е хитър начин да се прикрие използването на изкуствен интелект, коментират правозащитниците.

Причината е, че AI не е нищо повече от алгоритъм. Френското правителство умишлено избягва още термините "лицево разпознаване, биометрични данни или наблюдение с изкуствен интелект".

"Алгоритъмът ще направи възможно разпознаването на хора, без непременно да ги идентифицира. Разпознаване означава предоставяне на достатъчно подробно описание, за да позволи на служителите на място да открият дадено лице", коментират от френския Сенат.

Използваната технология ще има способността да алармира за възникващи извънредни ситуации. Например, алгоритъмът може да информира полицията за "формиране на тълпа". Това всъщност може да са първите минути от започването на даден протест. Технологията за разпознаване би могла да набележи първите и най-важни участници в него.

Планът за внедряване на AI наблюдение среща силна съпротива от правозащитни групи като Amnesty International и групи за дигитални права. Те твърдят, че технологията представлява заплаха за гражданските свободи и чертае опасна линия в пясъка. Недоволните от решението твърдят, че ще се обърнат към Конституционния съд на Франция.
Източник: dir.bg