Твърденията, че България е изпаднала от т.нар. “зелена” зона за банкови трансакции към Европа са откровена манипулация, а международни финансисти, до които се допитахме, определиха медийните спекулации в тази посока като фалшива новина. Вчера във фейсбук страницата си групата от псевдожурналисти от Bird написаха, че страната ни е попаднала в “червения” (бел.ред.: рисков) списък с държави като следствие от влизането ни в т.нар. “сив” списък на The Financial Action Task Force-FATF.
Справка в европейските регистри сочи, че към момента от EC не са променяли списъка относно България.

Банкови експерти и специалисти по международно финансово право, до които се допитахме в опит да получим коректна информация относно надеждността на България по отношение на извършваните банкови трансакции поясниха, че на високо равнище България е поела политически ангажимент да работи с FATF и MONEYVAL за укрепване на ефективността на своя режим за борба с прането на пари и финансирането на тероризма (AML/CFT). След приемането на MER за България през май 2022 г. в срок до юни 2023 г. страната е отчела напредък по препоръчаните действия в Доклад за взаимна оценка (MER – Mutual Evaluation Report) за подобряване на международното си сътрудничество. Идентифицираните от FATF нужди от подобрения не са насочени към финансовия и банковия сектор на страната, както и няма да окажат влияние върху трансакционния поток. Нивото на ефективност на българската финансова система в AML/CFT е в съответствие с 40-те препоръки на FATF.

Към настоящия момент ЕС не е променял своя списък относно България – страната не е попадала в червения списък, където са само Северна Корея, Иран и Мианмар/Бирма.

Експертите допълват, че Специалната група за финансови действия (The Financial Action Task Force-FATF) е глобална междуправителствена организация, която ръководи глобалните действия за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия. FATF е създадена през 1989 г. и е базирана в Париж.

39-членната организация разработва международни стандарти, за да гарантира, че националните власти ефективно преследват незаконните средства, свързани с наркотрафика, незаконната търговия с оръжие, киберпрестъпността и други тежки престъпления.

Европейски банкери: България е отчела напредък в ефективността си срещу прането на пари и финансиране на тероризма

Общо над 200 държави и юрисдикции са се ангажирали да прилагат стандартите на FATF като част от координиран глобален отговор за предотвратяване на организираната престъпност, корупцията и тероризма. Държавите и юрисдикциите се оценяват с помощта на девет асоциирани членки на FATF и други глобални партньори, МВФ и Световната банка.

България е индиректен член на FATF чрез MONEYVAL (Експертен комитет за оценка на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризъм) при Съвета на Европа.

На 27 октомври 2023 г. България попадна в “сивия“ списък на FATF в резултат от стартирала още през 2020 г. оценка на държавата в рамките на Петия оценителен кръг на MONEYVAL при Съвета на Европа.

Според сайта kriminalni.com експертите, AML терминологията има само сив (юрисдикции, поставени под засилен мониторинг -„grey list”) и черен списък (юрисдикции, спрямо които се прилагат контрамерки за защита на международната финансова система – „black list”). Всички останали не се поставят в друг цвят, т.е. твърдението на Bird, че България е изпаднала в “червен” списък са откровена лъжа и непознаване на материята.

Източник: kriminalni.com