Брюксел има надежда да облекчи обмена на стоки между ЕС, Украйна и Русия

ЕС внася смекчен вариант на санкциите, насочени срещу Русия, като дори ще размрази капитали на някои блокирани руски активи в банките. Целта на новите мерки е да се облекчи световната търговия и стокообменът в световен мащаб.

Европа смекчава мерките срещу Русия

В същото време лидери на страни в Африка изразиха недоволство от санкциите, които се отразяват негативно при тях и дори изостря хранителния недостиг на континента.

Новият проект на Европейския съюз на санкциите позволява замразени сметки да бъдат отворени, ако се установи, че средствата са за хранителни и селскостопански продукти, както и торове и пшеничени култури.

Също така се предвижда да се улесни движението на хранителни продукти от руски пристанища, които до момента бяха под вид санкции.

Любопитното е, че европейските лидери до момента отричаха наложените рестрикции над Русия да влияят над обмена на храни.

Дали тази стъпка не е първата малка крачка към очаквания мир или е както казват англоговорящите “only business”.


Тази развръзка се случва на фона на изявление на Медведев, че Русия ще постигне набелязаните си цели и едва след това ще има мир, но по техните условия.

Бившият руски лидер до неотдавна беше смятан от западния свят за възможен и диалогичен партньор, но след инвазията на Русия в Украйна, той все повече втърдява позицията си срещу запада.

Източник: vesti.bg