Евроизбори в ЕС с неочаквани рокади

Изненадващи резултати на евроизборите в ЕС тази година. Вотът се проведе в един и същи ден в почти всички държави от общността. А крайните резултати изненадаха дори и най-смелите прогнози. Европейският парламент има 751 места, които до този момент бяха доминирани от Европейската народна партия и Социал — демократите. Сега двете формации ще трябва да се примирят с доста по-ниски резултати и съответно с по-малко места в парламента. Британският вестник Гардиън изведе пет ключови момента от изборите в ЕС:

1. Традиционните центристи значително отслабват

Това беше най-лошата нощ за център — лявата опозиция от Европа. Така социалдемократите ще се лишат от 41 места в 751-местния европейския парламент и остават с едва 150 места. Нищо по-добро не очаква и десницата, която ще падне от 221 на 179 представители. Тя все още остава една от най-големите групи, но и двете формации ще трябва да се коалират с други партии, за да си осигурят мнозинство.

2. Зелените с вот на доверие

Зелените партии, които поведоха война с индустриалците и бизнеса, печелят все по-голям вот на доверие. Особено в Германия, където биха едва не биха дори социалдемократите. Най-голям успех те отбелязаха в северните държави и индустриално развитите страни, където все повече младежи протестират срещу използването на изкопаеми горива и са за зелена енергия. Близо 70 места ще имат зелените в европарламента.

3. Крайната десница не отговори на очакванията.

Добрите резултати в Полша, Унгария и Италия, предвиждаха по-високи резултати за крайната десница, но не ги реализираха пълноценно. Загубата им в Испания срина надеждите им, че ще могат да диктуват политиката в Страсбург. Все пак те успяха да вземат 58 места.

4. Появява се нова среда на политическия спектър

Победата на либералите в четири европейски държави показва, че се формира нов център в европейския парламент. След вота, проевропейските партии от различните държави са си осигурили общо 505 места в Страсбург. [caption id="attachment_592010" align="aligncenter" width="300"]Изборите в ЕС разместиха местата на партиите сн. radiomof.mk Изборите в ЕС разместиха местата на партиите сн. radiomof.mk[/caption]

5. Избирателите — най-големият победител

За първи път общата избирателна активност в ЕС надминава 51%. Което само радва лидерите на отделните държави, защото гражданите им вече заемат позиции по глобални въпроси, а не само за вътрешнодържавни.