Ситуацията около Украйна и референдума в Крим кара военния експерт Валери Чали да прогнозира, че остават броени дни до началото на войната

Валери Чали, който е зам-генералният директор на център „Разумков” се опасява, че до броени дни ще се стигне до военен конфликт, въвличащ големите сили, след като приключи референдума в Крим, който е за статуса да стане Автономна Република. В момента се наблюдава активизиране на войските и от двата лагера. Русия започна учение на Въздушнодесантни войски, където са включени 4 хил. военни и 36 бойни и транспортни самолета, както оповести Евгений Мешков, писа "Блиц", позовавайки се на световните информационни агенции.

[caption id="attachment_378814" align="alignright" width="300"]войната в Украйна Всички се подготвят за войната[/caption]

Според Валери Чали до 16 март, когато ще се проведе референдума в Крим, няма да започне войната, но след тази дата ситуацията ще стане напечена. За да демонстрира сила в защита на Украйна САЩ също изпраща военни, да извършат съвместно учение с български и румънски колеги в северната част на Черноморието, в близост до Кримския полуостров, където Русия има струпване на сериозна цифра военни части. В учението в рамките на НАТО ще участва американският миноносец "Тракстън", който е въоръжен до зъби и има 300 военни на борда си, българската фрегата "Дръски" и 3 военноморски кораба от Румъния. Полша също се активизира, като поиска САЩ да изпрати 12 самолета F-16 и същия брой военни, както на борда на "Тракстън", докато първоначално са били предвидени да изпратят транспортни самолети. Американците за разлика от Европа показаха ясно, че ще се включат в конфликта, засягащ събитията в Украйна.

Обществото е притеснено, че след поредица от национални катастрофи, които България преживя, това ще бъде поредната, в която ще бъде въвлечена откъм страната на губещите.

)