Владимир Путин отстрани Сергей Иванов, но дали руския Джеймс Бонд няма да седне на стола му?

На 12 август Владимир Путин освободи Сергей Иванов (по негова желание) от длъжността началник на президентския кабинет и го премести на по-лека и спокойна длъжност – специален представител на президента на Русия по въпроси, свързани с опазването на природната среда, екологията и трафика. В йерархията на властта Иванов де факто беше третият човек в страната, много близък до Путин, "изискан интелектуалец с отлично владеене на английски език", който в кариерата си се издигна от агент до висш държавен служител. Колегите му от Кремъл и неговите познати казват, че предпазливостта на Иванов е най-ярката му професионална характеристика. Той винаги умее да се държи на безопасно разстояние от изключително чувствителни въпроси и същевременно да поддържа своята позиция.

Съветският Джеймс Бонд

За успешната кариера с бързо израстване на Сергей Иванов е помогнал фактът, че той е стар приятел на Путин. Двамата се запознали в края на седемдесетте години на миналия век на служба в КГБ. И двамата служат в чужбина – Путин в Западна Германия, а Иванов във Финландия и в Кения.

Путин назначава хора от сигурността на ключови позиции

"Той е идеален съветски разузнавач. По нищо не се отличава от другите – нито според външния вид, нито по името. Той е нещо като мистър Смит от "Матрицата". През деветдесетте години на миналия век за него се бориха двете основни руски спец служби – Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Службата за външно разузнаване", пише за Иванов в книгата си "Цялата дружина от Кремъл", журналистът Михаил Зигар. В Службата за външно разузнаване Иванов е назначен за първи заместник на директора на Европейския департамент и на 40 години вече е генерал. Но в борбата за агента обаче печели ФСБ, когато идва Путин. През 1998 г. обявява Иванов за свой заместник. А, когато Путин става премиер, той възложи на Иванов длъжността секретар на Съвета за сигурност на РФ, което е ключов елемент в този орган.

Министър на отбраната и финансите

Сергей Иванов

през 2001 г. е назначен за ръководител на Министерството на отбраната, което по това време е един от най-неуспешните ресори в руското правителство. Армията и флота по това време са в лошо състояние, а цялата страна все още е потресена от трагедията с атомната подводница "Курск". Иванов трябва да работи за възстановяване на авторитета на руските военни лица (преди всичко в очите на жителите на собствената си страна). Без да прави резки кадрови ходове, той реализира преминаването от система за военна служба към договор. По негово време заплатите на военнослужещите са увеличени с 50 до 100%, а се появяват и стабилни източници за финансиране и за ново въоръжение и модернизация. [caption id="attachment_490419" align="aligncenter" width="468"]Джеймс Бонд от Русия: Кой е Сергей Иванов? Джеймс Бонд от Русия: Кой е Сергей Иванов?[/caption] От 2005 г., освен поста министър на отбраната, той получи и длъжността вицепремиер, а през 2007 г. е освободен от тези задължения и бе назначен за първи вицепремиер.

Новият президент

Когато през 2011 г. Путин бе преизбран за президент Сергей Иванов спечели поста началник на кабинета, но както казват медиите, още тогава беше в сянка, защото в кабинета други хора се грижеха за вътрешната политика. Говори се обаче, че руския Джеймс Бонд се е оттеглил от тежките задачи като шеф на кабинета, по друга причина. Владимир Путин го подготвя за свой наследник в Кремъл.