Защо се стигна до дипломатическа криза без изход и как Кирил Петков сам си сложи въжето на шията?

В дипломацията е изключително важно да се градят мостове, а не да се горят такива. Кирил Петков обаче явно не го разбира, а политическите игри, които играе, може да костват твърде много на страната, която доскоро опитваше да управлява. През последните 48 часа България се тресе от жесток дипломатически скандал - премиерът в оставка изгони 70 руски дипломати просто защото не ги харесва, а посланикът на Русия заплаши със скъсване на дипломатическите отношения. Ултимативната нота обаче не беше възможно да бъде приета и така премиерът се оказа в дипломатическа безизходица. А в отчаяния си стремеж да защити авторитета на Русия и да не позволява да се унищожава международната репутация на страната й, руската посланичка нямаше избор, освен да изпрати именно такава протестна нота. [caption id="attachment_701545" align="aligncenter" width="856"]Кирил Петков остана без премиерски стол заради Русия. А Асен Василев? сн. Интернет Кирил Петков остана без премиерски стол заради Русия. А Асен Василев? сн. Интернет[/caption] Експремиерът без съмнение е осъзнал, че е допуснал безобразна грешка с акта си, но просто нямаше възможност да се откаже от думите си, когато и без това половината му политически партньори искат да го унищожат. Затова и взе решение да се бори докрай, въпреки изгубената кауза.

Дипломатическа криза

Историята учи, че подобни агресивни реакции по отношение на дипломатически представители на други държави, не завършват добре. Ако премиерът е имал доказателства за шпионските набези на руските представители, можеше да проведе няколко разговора с посланичката - първо за намаляване на дипломатическата мисия, а след това и за отстраняване на част от останалите служители, заради тяхната дейност. Възпитано, учтиво, без да нарушава границите на добрия тон. Посланик Митрофанова няма избор, освен да постави ултиматум. В момента Русия е на фронта заедно с Украйна и не може да си позволи да изглежда слаба и да преглътне подобен дипломатически скандал. Освен това международния авторитет на страната ще рухне, ако си позволи да допусне подобни действия, макар и за представители в една малка страна като България.

Размяна на пешки

Последният изход на "Продължаваме промяната" е Асен Василев. След като БСП и ИТН заявиха, че няма да участват в коалиция с Петков, наложи се премиерът да използва друга пешка - Асен Василев. Финансовият министър изглежда по-сдържан по отношение на политическите маневри и не толкова краен. Друг е въпросът дали това ще бъде достатъчно, за да успокои политическите му партньори. Размяната обаче има за цел да успокои бурята, която Петков създаде. Много е възможно този акт да даде възможност на българското правителство и посолството на Русия елегантно да излязат от кризата, както и да се продължи с работата по бюджета. Никой не иска в момента нови избори, не защото се страхуват, че ще изгубят изборите, а защото се страхуват, че при още една подобна криза няма да остане държава, която да управляват. Особено предвид сянката на войната, която вече не е надвиснала само над Украйна, но заплашва и целия свят...