Изключително болезнени часове очакват крал Чарлз III и семейството му, тъй като всички трябва да прекарат повече от 30 часа на бдение пред ковчега на кралица Елизабет Втора. Решението на кралицата да почине в дома си в Шотландия стана причина нейният ковчег да бъде изложен в столицата Единбург. По време на поклонението обаче кралското семейство ще остане край него, за да приема съболезнования. А това са повече от 30 часа, по време на които те ще са неотлъчно по местата си. Мъчително преживяване за всеки човек, а още по-изтощително за кралят и близките му, които далеч не са в първа младост.

 

Крал Чарлз и съпругата му Камила имат изключително напрегната програма през следващите десет дни. След бдението в Шотландия кралят и семейството му ще придружат тленните останки на кралицата в Лондон, където пред ковчега ще могат да преминат всички британски поданици. След десетдневния траур, на 19 септември кралица Елизабет ще бъде тържествено погребана в столицата, в кралската гробница.

 

Междувременно крал Чарлз и съпругата му ще трябва да посетят четирите основни части от империята - Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Англия, за да получат съболезнования от страна на поданиците си. Кралицата - консорт Камила ще придружи съпруга си, а принцовете Уилям и Хари ще останат в Лондон. Двамата не получиха разрешение да придружат семейството в Единбург за поклонението, а останаха в столицата.

 

Бденията за кралицата ще продължат в Уестминстър хол в Лондон от 17 часа в сряда, до 06:30 следващия понеделник, когато ще бъде погребението на покойната кралица.