Британците се усетиха! Правителството на Обединеното кралство официално забрани приложението "Тик-ток" за държавните служители, както и за служебните им телефони, поради страх от шпионаж. Това е първата стъпка от страна на Британия, която се опитва да ограничи влиянието на китайската социална мрежа в страната. Психолозите са установили, че клиповете и видеосъдържанието, което се споделя там действат деструктивно и деградиращо на подрастващите, а и на по-възрастните потребители. 

 

Засега обаче британското правителство се старае да намали риска от шпионаж в държавната администрация.  Властите са силно притеснени от факта, че китайското приложение използва лични данни на потребителите, а също така обработва и съхранява информация за лица, снимки, дати и други данни, които може да бъдат съхранени в телефоните на държавните служители.

 

Новата забрана влиза в сила веднага, а опасенията от шпионаж със сигурност не са неоснователни. Предстои да видим дали правителството ще се ограничи единствено до държавната администрация, или ще забрани и на поданиците на краля да го използват в страната. Психолози вече изразиха опасения за психичното здраве и интелектуално развитие на децата и подрастващите, заради въпросните социални мрежи. Явно е въпрос на време те да бъдат ограничени, дори и под предлог, че има тревога, че са заплаха за живота и здравето на хората.