Страните от БРИКС заедно владеят над 21 % от запасите на злато в света, като Русия е на първо място в организацията. Страната е пета в световен план със запаси от злато в размер на 2,34 хиляди тона, които са в размер на около 8% от световните запаси. За сравнение, САЩ разполагат с 8,1 хиляди тона злато, което означава, че разполагат с около 30% от световните залежи. Въпреки това, Китай избра да подкрепи съседите си в битката с Украйна, дори и да не го прави открито. Вместо това използва Северна Корея, за да промени ситуацията в полза на Русия.


Интересна подробност е, че БРИКС владеят близо 20% от световното злато, което ги превръща в много сериозен конкурент на САЩ. Златото все още обезпечава до голяма степен стабилността на местните валути и гарантира сигурността на всяка една икономика. 


Все повече анализатори отбелязват, че като икономически съюз БРИКС не може да се пренебрегва, а освен това може да се превърне и във военна организация, която да съперничи на НАТО. При това с доста по-сериозен човешки и военен ресурс.


"Русия изглежда като самотен агресор, който се изправя не само срещу Украйна, но и срещу целия Алианс, за да засили влиянието си в регион от Европа, който е владяла в близкото минало и сега не иска да остави под контрола на САЩ. Но истината е, че зад нея стоят и немалко европейски и азиатски държави. Дори страните от Южна Америка и Африка следят с внимание случващото се между Москва и Киев. А БРИКС е сила, с която дори САЩ трябва да се съобразява.

Мнозина не искаха този съюз да се осъществи и положиха множество усилия, за да го провалят, но безуспешно.  Този пакт не е фактор, който може с лека ръка да се пренебрегне. А фактът, че тези страни владеят една четвърт от световното злато, ги поставя в още по-изгодно положение. Войната между Русия и Украйна изглежда уж предрешена с намесата на САЩ, но Китай стои зад Русия. И това може да обърне нещата във всеки един момент. Не подценявайте силата на Путин и Москва. Кремъл работи на повече фронтове дори от Вашингтон и резултатите могат да се окажат наистина изненадващи", твърдят те.


Очевидно преразпределението на сферите на влияние не е приключило. И изборите в САЩ са просто поредното парченце в пъзела.