Церемонията по откриването се състоя не на централния стадион, а в самия град. В него участваха 10,5 хиляди спортисти от 205 делегации. На събитието дойдоха известни хора.

Излъчването на игрите започна с видео на френския футболист и треньор Зинедин Зидан, който тича през града с олимпийския огън, но засяда във влак на метрото и е принуден да предаде олимпийския огън на три деца. Момчетата се затичаха в парижките катакомби, където се качиха на лодка и отплаваха на нея до Сена. Зад тях имаше процесия от кораби, превозващи олимпийски отбори.

Лейди Гага беше една от първите, които се качиха на сцената с розови пера. Тя изпълни композицията Mon truc en plumes с ансамбъл кабаре Мулен Руж. По време на изпълнението на американската певица възникнаха сериозни проблеми със звука, за което много блогъри писаха в социалните мрежи. „На коя планета са решили да поставят Лейди Гага на едни стари стълби без звук, без осветление, без екрани?“, „Интересно изпълнение на Лейди Гага. Жалко, че французите забравиха да направят проверка на звука предварително", "Лейди Гага направи всичко възможно, но звукът е ужасен. Все едно някой е снимал това с телефон“, оплакаха се потребители.

Освен това десетки зрители напуснаха трибуните преди началото на церемонията, тъй като видимостта беше лоша по горния бряг на Сена. Събитието беше развалено от дъжд, поради което много хора трябваше да носят дъждобрани. Отворени чадъри пречеха на гледката, съобщава francetvinfo.fr. Нямаше сенници за зрителите на церемонията, с изключение на ВИП гостите, а в ложата на пресата под дъжда имаше и журналисти. Един от четирите екрана на главната сцена на Place du Trocadéro спря да работи по време на церемонията.

В края на церемонията олимпийското знаме беше тържествено издигнато, но организаторите направиха грешка - окачиха го обърнато на пилона. Олимпийският флаг включва пет пръстена: син, черен и червен съставляват горния ред, жълт и зелен съставляват долния ред. На пилона на флага обаче жълтите и зелените пръстени бяха над сините, черните и червените.

След като запалиха олимпийския огън и той се понесе над Париж на балон на публиката да закрие церемонията бе представена самата Селин Дион.

Тя изпълни емблематичната песен на Едит Пиаф под дъжда „Hymne a l’amour“. Канадската певица не се уплаши от лошото време и после написа: "За мен е чест да участвам на церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж тази вечер и съм толкова щастлива, че се върнах в един от любимите ми градове!"

Източник: Космо ру