Прозорец се счупи на пътнически самолет Боинг 737-9 MAX на Alaska Airlines, летящ от Портланд, Орегон до Онтарио, Калифорния, причинявайки загуба на налягане в кабината и принуждавайки пилота да направи аварийно кацане обратно на международното летище в Портланд в петък вечерта.

На борда на самолета са пътували 174 души и шестима членове на екипажа, предава Ройтерс.

Публикации в социалните мрежи показват как прозорец и част от страничната стена на самолета липсват.

Боинг 373 МАХ кацна аварийно, след като прозорец и част от страничната стена се откъснаха (видео)

Пътниците на борда на самолета разказват, че са чули силен взрив и са видели дупка в стената на самолета, където прозорецът е бил издухан на височина от 16 000 фута. Съобщава се, че дете, седящо близо до прозореца, е било издърпано от засмукването и ризата му е била разкъсана. Някои пътници загубиха и телефоните си, които бяха изсмукани от самолета, предаде KPTV.

Самолетът Боинг 737-9 MAX е бил сертифициран от Федералната авиационна служба (FAA) през ноември 2023 г., само два месеца преди полета, според записите на FAA, достъпни онлайн.

Национален съвет по безопасност на транспорта на САЩ обяви, че разследва случая с полета.

Боинг 737 Max е един от най-популярните модели самолети в света, но съпътстван от поредица проблеми с безопасността и противоречия. През 2018 и 2019 г. две фатални катастрофи с 737 Max убиха общо 346 души в Индонезия и Етиопия. Катастрофите бяха свързани с дефектна система, наречена MCAS, която избута носа на самолета надолу без контрол на пилотите.

737 Max беше забранен в световен мащаб за 20 месеца, най-дългото спиране в историята на авиацията, а американският производител "Боинг" беше изправен пред разследвания и съдебни дела.

През 2021 г. "Боинг" се съгласи да плати 2,5 милиарда долара за уреждане на наказателни обвинения, че е укрил важна информация за MCAS от регулаторите и обществеността. Компанията направи промени в MCAS и други системи, и 737 Max получи разрешение да лети отново в края на 2020 г. Инцидентът на полет 1282 на Аляска повдига нови въпроси относно безопасността и надеждността на 737 Max.

Източник: dir.bg