Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския си колега да не използва ядрени или химически оръжия в Украйна.

Той подчерта, че употребата им би променила хода на войната по невиждан начин от Втората световна война насам.

Американският президент отправи това предупреждение на фона на голямото контранастъпление от страна на армията на Украйна, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.
Байдън три пъти повтори „Не го правете!“, след което допълни, че ако това се случи, ще последва съответен отговор от тяхна страна.

Той предупреди Русия, че ще става още по-изолирана от света, дори повече от всякога. 
Припомняме, че само в рамките на няколко дни украинските войски си върнаха инициативата във военните действия. Въпреки всичко Путин бе категоричен, че това не е краят на офанзивата в Украйна и подчерта, че тя ще продължи. Той посочи, че не бърза и че планът не налага промяна.

Чехия, която към момента е ротационен председател на Съвета на Евросъюза, отправи призив за създаването на международен трибунал за военните престъпления, които са били извършени в Украйна.

Външният министър на Чехия – Ян Липавски определи в Туитър нападенията срещу цивилни като „отвратителни и немислими“. Той бе категоричен, че светът не трябва да си затваря очите за случващото се и бе категоричен, че застават зад това военните престъпници да получат полагащите им се наказания.
Източник: dir.bg
 

Байдън с поредно предупреждение към Путин. Какво следва?