Американският президент може да предприеме стъпката заради климата

Джо Байдън в качеството си на президент на САЩ съобщи, че е възможно скоро да се въведе извънредни мерки в страната заради притеснителните изменения в климата.

Байдън: предстои извънредно положение в САЩ

Той даде интервю за журналистите в база на армията в близост до столицата.

След въпрос  дали смята да въведе извънредни мерки в контекста на климатичните промени в САЩ, той заяви, че скоро ще имат информация по въпроса.

Също така той обвини и Конгресът, който според него не прави това, което е необходимо.

Той се закани, че през следващите дни ще използва властта си, за да превърне в нормативни актове изречените от него думи.

Президентът на САЩ определи ситуацията от климатичните промени в САЩ, като извънредна.

Припомняме, че през късната есен на миналата година, двете най-големите икономики в света се разбраха да си сътрудничат за опазване на климата на Земята. Двете държави и официално са най-големите замърсители с въглероден диоксид от всички други.

Тогава Китай пое ангажимент за намаляване на вредните емисии, а и въвеждането на национален план за газа с висок климатичен отпечатък – метанът.

Тези договорки бяха постигнати на конференция от ООН, но те са сключени преди изострянето на отношенията след инвазията на Русия в Украйна, а в момента светът е разделен на 2 лагера и не е ясно дали ще бъдат изпълнени поетите ангажименти.

Източник: 24chasa.bg