"Ако САЩ фалира, това ще се отрази пагубно за цялата световна икономика". Това прогнозират финансисти, които отбелязват, че президента на САЩ Джо Байдън е на път да вкара страната в рецесия, която ще се отрази на целия свят. "Ако не се вземат мерки за тавана на дълга, който вече е над 30 трилиона долара, това ще засегне десетки милиони домакинства и ще затвори 8 милиона работни места". За Америка това би било съкрушително.

Американските финансисти Марк Занди и Клаудия Сам споделят още, че високият външен дълг на страната и кризата, която е обхванала целия свят са смъртоносна комбинация. "Лихвите по ипотечните кредити са на път да скочат с 20%. Това се отразява на всичко", коментират те. И допълват, че ситуацията се влошава все повече и повече.

Ако лихвените проценти на имотните сделки скочат, това ще повлияе на акционерите и фондовите пазари. В търсене на бързи пари, акционерите и инвеститорите ще започнат да продават активите си. А това ще се отрази на целия бизнес. Ако федералните плащания от своя страна спрат, заради дълга, това ще срине цялата икономика на САЩ и ще повлече целия свят след себе си. Над 8 милиона души ще останат без работа, което ще е катастрофално, прогнозират още Занди и Сам.

Предупрежденията им са основателни, защото ако до 1 юни не се вземе решение за тавана на външния дълг и неговото покриване с част от приходите в хазната, САЩ може да се окаже в позицията на най-големия длъжник в света. При това напълно неспособни да обслужват заемите си, което ще се отрази и на всички, които са ги финансирали след това.