България наложи пълна карантина, лица от 16 държави няма да бъдат допускани в страната, а ЕС затваря окончателно външните граници

България наложи пълна карантина и лица от 16 държави няма да бъдат допускани на територията на републиката. В същото време Европейският съюз е на крачка от пълно затваряне на външните граници. Това означава, че границата ни с Турция ще бъде блокирана, както и границите със Сърбия и Македония. Румъния също ще затвори границата с Украйна и Молдова, а Гърция ще забрани влизането на лица от Африка, Азия и Близкия изток. Забраната за влизане на лица идващи от рискови държави в България, влиза в сила от полунощ на 18 март и включва Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, съобщават от "Нова телевизия". Ограничението не засяга обаче онези лица, които имат постоянно местожителство в страната ни, право да пребивават дългосрочно, както и членовете на техните семейства. Тези лица обаче ще бъдат изследвани и подложени на задължителна 21-дневна карантина, преди да им се разреши да излизат свободно извън изолационната зона, която ще обитават.

Затваряне на граници

Предстои и ЕС да се произнесе за затваряне на външните граници за физическите лица, но не и за транзитния превоз на стоки и услуги. А това означава, че от Турция и Близкия изток ще могат да преминават само товарни превози на територията на ЕС. Но не и на физически лица, съобщават световните медии. Междувременно една от най-рисковите европейски страни — Великобритания, най-накрая взе мерки срещу коронавируса. Премиерът на страната Борис Джонсън бе принуден да обяви извънредно положение, след като дни наред устояваше на натиска на общественото мнение. Той обяви затваряне на всички заведения за забавления и развлечения. Освен това, препоръча на британците да работят от вкъщи и да избягват социални контакти за цели 12 седмици. Мерките обаче са по-скоро пожелателни. Премиерът на страната заяви, че разчита на британците да проявят самосъзнание и да си останат вкъщи. Но няма да изпраща армия и полиция да контролират ситуацията. Предвид приятелските му призиви и в петък вечер, когато клубовете и заведенията бяха пълни, не е много ясно доколко невъзмутимите британци, ще се съобразят, пише "Дейли мейл". [caption id="attachment_622319" align="aligncenter" width="300"]България блокира лица от 16 държави заради вируса, ЕС затваря външните граници сн. Pixabay България блокира лица от 16 държави заради вируса, ЕС затваря външните граници сн. Pixabay[/caption] Иначе кризисната ситуация в Европа остава критична и броят на заразените расте. В България също. И за да се избегне разпространението на вирусната инфекция сред повече хора, което би довело до кризисна ситуация, спазвайте препоръките на националния кризисен щаб. И избягвайте ненужни посещения на търговски обекти и публични места. Поддържайте високо ниво на лична хигиена и дезинфекция на дома и офиса, и си стойте у дома.