Милиарди може да коства скандалът с Кирил Петков и "Продължаваме промяната". Непремерените изказвания на бившият премиер засегнаха репутацията не само на българският еврокомисар Мария Габриел, но и на Урсула фон дер Лайен - президент на ЕП в момента. Първата дама на ЕС неочаквано се оказа замесена в кански скандал, който може да продължи с дни. 

 

По време на партийна среща по повод подкрепа на правителство с ГЕРБ, Петков твърди, че му е било обещано да вкара България през задния вход за Шенген и еврозоната. В същото време той е сключил таен договор с Фон дер Лайен, като подробности не се съобщават. В разговора се намесват имената и на други представители на върховната власт в ЕС, които също обещали подкрепа при правителство. Но разкритията за тайните договорки, както и останалата част от изявленията, как ще бъде овладяна държавата, чрез политически преврат и по-късно едва ли не унищожена, май ще засилят страната към изхода на ЕС, а не към входа на еврозоната.

 

Вече се чуха възгласи, че е по-добре да се отиде на избори, а обикновените българи са изморени от корупцията и договорките за милиарди по високите етажи, докато в същото време обикновените граждани са принудени да живеят в ситуация на нарастваща криза и без по никакъв начин да усетят ползите от фондовете на ЕС. Общините са със замразени средства и почти нищо не могат да правят по капиталовите си програми, а пенсионерите и работещите хора, включително и в частния сектор, който работи с държавната администрация по различни проекти, могат да останат без средства след 10 юни.

 

На фона на всичко това доверието и към европейските лидери се срива. И едва ли ще е голяма изненада, че риториката на "Възраждане" за антиамерикански курс набира сила. Нищо чудно след няколко седмици да се озовем в поредната изборна спирала, но този път, не само без пари от ЕС, но и без правителство, което да вади държавата от хаоса...