Принц Уилям може да е принц на Уелс и бъдещ крал на Англия, но бъдещата кралица започва да играе все по-голяма роля в двореца. Кейт Мидълтън е на път да се превърне в най-могъщата жена в Англия и то с протекциите на своя свекър.

Крал Чарлз е решил да даде още власт и влияние на Кейт, като я направил покровител на най-известния британски яхтен клуб. Негови патрони са били Лорд Маунтбатън, принц Филип, а по-рано и Андрю. След като Чарлз лиши брат си от привилегии и го изпрати в пенсия, ветроходния клуб загуби покровителя си. Но вече са изразили желание Кейт да бъде техен патрон.

"Нейно височество е изключително подходяща, тъй като подкрепя активно спортовете в Англия. Но не знаем дали би се съгласила да участва в тази роля. Първо кралят трябва да я предложи, а тя да приеме", казват още те.

Новият пост ще даде изключително влияние на Кейт. Освен това принцесата ще получи титлата комодор — началник на военноморския флот на Британия. Отново титла, която беше отнета от Андрю. Принцесата също така ще има право да управлява и въздушния флот на страната — необичайно решение за Чарлз.

Действията на краля определено предизвикаха изненада, особено сред приближените му. Той все по-открито засвидетелства привързаност към Кейт, понякога дори за сметка на Камила. Според някои, той е толкова разочарован от отношението на Меган и Хари, че е насочил цялото си внимание и грижа към Кейт. "С годините тя се превърна в дъщерята, която винаги е мечтаел да има. И сега е невероятно щастлив, че може да сложи света в краката й. Както направи за Камила. Няма по-голямо признание към Кейт от тези негови действия", коментират придворни.