Деветнайсет души са били бичувани с камшик в Афганистан за изневяра, кражби и бягство от дома си, съобщи представител на Върховния съд, цитиран от АП и БТА.

 

Агенцията отбелязва, че новината потвърждава намерението на талибаните да се придържат до строгото тълкуване на ислямския религиозен закон - шериата.

 

Това изглежда е първото официално потвърждение, че бичуването отново е въведено в Афганистан, след като ислямисткото движение взе властта в страната през август миналата година.

 

По време на предишното си управление в края на 90-те години на миналия век групировката извършваше публични екзекуции, бичувания и замеряне с камъни на осъдени за престъпления от нейните съдилища.

 

В четвъртък говорител на талибаните каза, че те са решени да прилагат шериата.

Представителят на Върховния съд на Афганистан Абдул Рахим Рашид каза днес, че 10 мъже и 9 жени са получили по 39 удара с камшик на 11 ноември в град Талокан, в североизточната провинция Тахар. Наказанието е изпълнено в присъствието на старейшини, религиозни учени и други местни жители в главната джамия в града след петъчната молитва, добави той.

Рашид не даде повече подробности за това откъде са 19-те наказани и какво се е случило с тях след изпълнение на наказанието. Той каза, че делата им са били разгледани от две съдилища.

Източник: dir.bg

9 жени в Афганистан получиха по 39 удара с камшик за изневери на мъжете си