Известният български плувец Антъни Иванов понесе сериозен удар след развръзката на допинг скандала, в който бе въвлечен преди една година.

 

Възловото решение на Арбитражния съд в Лозана (КАС) за 23-годишния плувец от Търново никак не бе благоприятно.  На практика това означава, че ще пропусне участие в предстоящата олимпиада в Париж. Освен това, Иванов ще трябва да върне значителна сума пари, които му бяха предоставени от плувната федерация за олимпийската му подготовка.

 

Жесток двоен удар за плувеца Антъни Иванов

През последните четири години тази сума достига точно 227 650 лева. Според твърденията, ако не всички, то поне половината от тези пари ще бъдат изискани от ръководството на плуването, което възлиза на около 100 хиляди лева. Националният рекордьор в бътерфлая се озова в това тежко положение след като даде положителен допинг тест. В рамките на година Иванов три пъти върза тенекия на допинг ченгета,

което е в разрез с правилника на Световната антидопингова агенция (УАДА).

 

Поради тези обстоятелства, през миналата пролет дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет (БОК) му отне състезателните му права за две години. Иванов обжалва това решение в КАС, което временно му позволи да продължи да се състезава. Въпреки това, жалбата му бе отхвърлена. Наказанието му беше потвърдено от съда в Лозана и, въпреки че е приложимо със задна дата, Иванов няма да участва в игрите в Париж. Това означава, че той ще трябва да върне сумата пари, изразходвана за неговата олимпийска подготовка.

Източник: Уикенд