Макар рускините да ги няма на олимпиадата в Париж, грациите на Илиана Раева отново се сблъскаха с онази напаст Ирина Винер – шефката на гимнастиката в Русия, тъй като 76-годишната душманка на родните гимнастички още не е простила, че в Токио 2020 г. момичетата ни, грабнаха олимпийската титла под носа на рускините.

Затова сега отново се опитва да им прави кал, но този път с националния отбор на Китай, който се намира под тайното й командване.

 

Състезанията по художествена гимнастика се проведоха в петък и събота в залата „Адидас Арена" в парижкия квартал „Ла Шапел“. При ансамблите за фаворити минават тези на България, Испания и Израел. Но специалистите слагат в сметките и грациите от Китай, с чиято подготовка и лансиране Ирина Винер се е ангажирала лично.

„Руската мечка“, както наричат приближената на сатрапа Владимир Путин тьотка, изпрати в Пекин най-добрата си възпитаничка Анастасия Близнюк. Последната игра за руския ансамбъл в Токио 2020, където нашите грации триумфираха като шампионки пред гимнастическата „Сборная“. Тогава Винер рева като мечка, че съдиите уж ощетили нейните момичета.

 

След тези игри Близнюк – носителка на два олимпийски и шест световни златни медала в художествената гимнастика, прекрати кариерата си, а от две години работи с китайките.

 

Самата Винер си призна публично: „Разбира се, че съм за Китай! Там е моята ученичка Анастасия Близнюк. Тя вдигна много нивото на китайките, които на световното първенство имаха победи в отделните уреди. Сега работи за това Китай да спечели титла на олимпиадата аз наричам китайките „нашите момичета“ и се надявам да спечелят.“.

 

Гимнастичките ни заминаха за Париж още на 29 юли. В ансамбъла треньорката ни Весела Димитрова включи петте грации София Иванов, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Магдалина Миневска, върху чиито плещи падна тежката задача да защитят олимпийската титла на предшественичките си. Ирина Винер не можа да преживее, че златото от Токио 2020 отиде в ръцете на нашите гимнастички. С това рахатът на рускините, неизменни олимпийски шампионки от Атланта 96, приключи.

 

Тьотката на Путин изви на умряло, че изпълненията на ансамбъла ни били „мръсни”, докато рускините играли като „Болшой театър“. Заради тези совалки и други скандални изявления световната федерация ФИГ я

наказа за две години, като санкцията почва да тече от деня, в който приключи  войната в Украйна.

 

Макар и наказана, Ирина Винер все още има дебели връзки по високите етажи на художествената гимнастика, особено когато става въпрос за съдийките.

От това бяха породени и сериозните опасения в нашия лагер какви оценки ще им бъдат поставени. Разбира се, Илиана Раева изобщо не си остави магарето в калта и докато грациите тренираха на френска земя, напористата ни шефка на федерацията правеше совалки и лобираше сред организаторите на турнира за честно и безпристрастно съдийство.

 

В индивидуалния многобой в художествената гимнастика България е представена от две състезателки. Първата е ветеранката Боряна Калейн. От участничките в Токио 2020 сега са останали само тя и италианката Милена Балдасари. Всички останали, в това число и нашето дете чудо Стиляна Николова, са дебютантки на игрите.

 

Срещу тях обаче ще има четири рускини, макар че Русия я няма на олимпиадата.

Едната е 17-годишната Дария Варфоломеев, която се състезава за Германия. Тя получава там гражданство по линия на дядо си, а на последното световно първенство спечели пет златни медала от пет възможни. Сочена е като фаворитка в многобоя заедно с италианката София Рафаели. Друга рускиня Екатерина Веденеева е в състава на Словения. Вера Тогулкова втора година носи националното трико на Кипър по настояване на родителите си, а Полина Березина – на Испания.

Източник: Уикенд