Ерата на Гонзо, който оглави преди броени дни БФС, започва с мач за националния отбор, който доскоро щеше да бъде в графата „срам и позор“.

За първи път в историята на нашия футбол България ще играе срещу африканската страна Танзания. Двубоят е част от новосформирания турнир на ФИФА (FIFA World Series), създаден специално за национални отбори от цял свят, които не помирисват голям футбол. Три дни по-късно играем и срещу Азербайджан, страната-домакин на турнира.

 

На изпроводяк за Баку от българския лагер се чуха притеснителни изказвания. Всички обясниха как Танзания въобще не е лек съперник и се очертава здрава битка с африканците. Ще паднем ли от тях?

 

Цялото вайкане от нашите изглежда абсурдно на фона на съперника. Тамошният футбол е географски разпарчетосан на две – между Танганайка и остров Занзибар, които през 1964 г. се обединяват под името Танзания. Именно срещу футболисти от Танганайка ще се изправят нашите.

Там обаче гръмнаха люти скандали точно в навечерието на двубоя с България. Най-силните клубни отбори „Симба”, където навремето като треньор работи покойният цесекар Красимир Безински, и „Йънг Африканс” не искат да пускат своите национали, тъй като им предстоят важни мачове за африканската Шампионска лига.

 

Федерацията обаче направи компромис единствено за звездата на тима Мбвана Али Самата, който е съотборник на нашия капитан Кирил Десподов в гръцкия ПАОК (Солун). Заради цялата каша треньорът Хемед Сюлейман, който е от Алжир, се видя в чудо и повика ядро от 7-8 футболисти, играещи извън страната.

 

Справка показва, че само капитанът ни Кирил Десподов струва почти колкото целия състав на съперника. Нашият се оценява на 6 млн. евро, докато общата сума на африканския отбор възлиза с 200 000 евро повече. Ако ни победят тези, едва ли може да сътворим по-голям резил.

 

Да не говорим за комшиите им от остров Занзибар, които пък имат свой отделен национален отбор, състезаващ се само в турнири на непризнатите от ООН страни и без членство във ФИФА. Най-големият успех на острова е участието на Дивата купа на ФИФИ (FIFI World Cup) през 2006 г. в Германия. Там занзибарците се съревновават с други непризнати страни и достигат финала. На стадион „Милнторн” в Хамбург губят от Северен Кипър с 1:4. Голямата атракция преди началото на мача обаче са група мажоретки, които работят като проститутки. Именно бардаци от тамошния квартал „Санкт Паули” са сред основните спонсори на турнира.

Източник: Уикенд