Оказва се, че Боби Михайлов далеч не се е оттеглил доброволно от президентския пост в БФС, а му се е наложило да сдаде властта, след като му дали да разбере, че в чекмеджетата на прокуратурата и Антикорупционната комисия, отлежават не един, а цели три компромата срещу него. Досиетата били за злоупотреби и черно тото, твърдят запознати от високите етажи на властта.

 

След погромите в София от вечерта на 16 ноември, Перуката бързо бе привикан на килимчето в прокуратурата и Антикорупционната комисия, където му показали три досиета. Едното било за злоупотреба със средства по програмата „Хеттрик 5“ на УЕФА, предназначена за изграждане на футболни терени. Другото – за финансови нарушения по други дейности на БФС. Третото било свързано с българско участие в черно тото, в т.ч. бил замесен и националният отбор.

Притиснали Перуката със сериозни компромати в ъгъла, за да сдаде властта в БФС

Перуката, чиито най-големи страхове били от извършване на независим одит в БФС и разкриване на нарушения, този път капитулирал. И обещал, че ще напусне поста, както стана малко по-късно. Подобна беше историята с него и през 2019 г., когато след катастрофата срещу Англия (0:6) в София тогавашният премиер Бойко Борисов го посъветва най-сетне да си подаде оставката. Михайлов първо се опъна, но няколко часа по-късно ГДБОП и специализираната прокуратура влязоха в офисите на футболния съюз.

 

Там започнаха да изземват документи и да разпитват високопоставени служители. Притиснат от обстоятелствата, Перуката си тръгна. Само че след година и половина оттегли оставката си, когато правителството на Бойко падна от власт. Сега обаче рахатът на Боби е приключил окончателно, коментират във футболните среди.

 

Временно президент на БФС става 68-годишният Михаил Касабов, специалист по международната дейност и бивш агент на Второ главно управление на ДС с псевдоним Иван. Бяха насрочени избори за 15 март, на които трябва да бъде определено новото ръководство

на българския футбол. Конгресът този път няма да се проведе в НДК, а в хотел „Маринела“. Според прогнозите ще има както сериозни кандидатури, така и още ред мераклии от кол и въже, които искат да си правят реклама покрай изборите.

 

Като кандидати се спрягат бившият спортен министър Красен Кралев, футболният мениджър Лъчезар Танев, както и Димитър Бербатов или друг представител от неговия лагер като например Стилиян Петров или Мартин Петров. Възможно е да бъде издигнат и Красимир Балъков. На 69 години вечният кандидат за шеф Валентин Михов също допусна, че може да влезе в битката за поста. „Аз в „Маринела“ съм правил много събития. И за веселие и за сериозни събития. Защо да не се кандидатирам, опит дал Господ“, разяснява Михов.

 

„Кандидати за слава много има“, каза шефът на „Славия“ Венци Стефанов по повод очакванията, че хора от категорията „Сульо и Пульо“ също ще се подредят за президент на БФС. Няма да е чудно, ако на 15 март бъде поставен рекорд по мераклии да оглавят футболната централа. Сегашният датира от февруари 1980 г., когато на Втората национална конференция на съюза, са издигнати общо 10 кандидатури. Гласува се в два тура, като на втория отиват само четирима. От 482 гласа най-много събира Славчо Тепавичаров – 256, следван от Димитър Ларгов – 165, д-р Стефан Божков с 45 и Крум Василчев с 16 гласа.

Източник: Уикенд