Блестящият български плувец Алекс Стойнов от Нови Хан стана трикратен републикански шампион от държавното лично отборно първенство по плуване за юноши и девойки за 2023 г. в гр. Варна, организирано от Българската федерация по плувни спортове и ПСК "Черно море". Младата родна гордост победи съперниците си в състезание, проведено в 50-метров басейн в комплекс "Приморски". Шампионът донесе на спортните фенове нови поводи за радост и гордост след страхотното си постижение. Успехите на Алекс и неговия треньор Петър Иванов са плод на неуморни усилия в и извън басейна, пълна отдаденост и безкомпромисно следване на начертания път, коментираха фенове на красивия и динамичен спорт. Дял в голямата победа имат още НСК "Олимп" и 2sport4life, които го подкрепят по дългия път към шампионските призове.

 

Национална гордост! Алекс Стойнов стана трикратен републикански шампион по плуване

Алекс е носител на три държавни титли първо място на 50м бътерфлай, 100м кроул и 50м гръб и една вицешампионска титла (второ място) на 50м кроул.

 

“Спортът те калява като човек, прави те по-силен и просто те кара да искаш нещо, и да правиш всичко възможно, за да го постигнеш. Като видя, че печеля, аз искам още и докато не се наситя, няма да спра.

Искам през 2024 година, ако успея да покрия норматив, да отида на Олимпиада и олимпийският медал ми е мечтата като цяло”. Това сподели трикратният национален шампион по плуване и носител на множество медали.

 

Национална гордост! Алекс Стойнов стана трикратен републикански шампион по плуване - Снимка 2

,,Започнах да тренирам, първите две години обаче бяха пълна трагедия, аз изобщо не исках да влизам, да виждам вода, да си потапям главата и беше много, много тежко. Но след това просто видях, че имам талант, че мога да плувам и реших да се състезавам на 100% по време на тренировка“, разказва Алекс.

 

Тъй като нито в родното му село Нови хан, нито в град Елин Пелин има басейн, момчето тренира в столицата.

Успехите на младия талант не закъсняват и той поставя първия си национален рекорд по плуване в дисциплина 50 метра свободен стил с време 24,27секунди във възрастова група юноши младша възраст през 2020 година в Бургас.

 

Национална гордост! Алекс Стойнов стана трикратен републикански шампион по плуване - Снимка 3

,,Вторият ми национален рекорд е от тази година на50 метра гръб и го поставих отново в Бургас, в басейн, и беше на републиканското за юноши старша, юноши младша и за мъже, жени“, подчерта Алекс.

 

Тогава той се състезава в категория юноши старша възраст и печели с време 25,26 секунди.

 

Тийнейджърът разказа още, че в училище най-много му харесват географията и биологията, но е истински отдаден на плуването, което стои на първо място и е негов основен приоритет. Той е категоричен, че спортът го учи на постоянство, калява го, мотивира го и ражда желание за постигане на целите, които си е поставил, а най-голямата му мечта е да стане олимпийски медалист по плуване, разказа той миналата година пред БГНЕС.