От 5 до 8 септември в турската столица Истанбул се проведе Балканското първенство по конна езда в дисциплината прескачане на препятствия. България имаше състезатели в седем категории (понита, млади коне, млади ездачи, деца, юноши, мъже и жени). Свои представители в отделните категории имаха и домакинът Турция, Румъния, Гърция, Сърбия и Албания.

 

Най-силно се представиха отборите ни при децата и жените, които завоюваха отборните титли. Децата (в състав Марта Колушева, Марая Георгиева, Лора Чолакова и Рая Христова) изпревариха отборите на Турция, Румъния и Гърция, а в индивидуалното класиране заеха съответно четвърто, пето, седмо и деветнадесето място.

 

При пони ездачите Виктория Стефанова и Карина Чолакова завършиха без грешка и разделиха първото място с още седем състезатели. При младите ездачи Десислава Миланова завоюва бронзовия медал, а Милко Кочев завърши на престижното седмо място. При юношите Елиза Чолакова зае пето място, а неразположение на конете лиши Даная Велинова и Стефан Ботев от участие във финала, където Даная беше влезнала с трети резултат.

На снимката: Мария Гърково, Елена Николова, Ирина Николова, Драга Тодорова

За съжаление мъжете се представиха под възможностите си и никой не можа да се класира сред първите десет.

 

Безспорно най-интригуващото състезание беше при жените, което се проведе в деня на Съединението, а това вкарваше и допълнителна емоция в нашия тим. Конкуренцията между отборите беше наистина жестока, а силите - безкрайно изравнени. Развръзката дойде в самия край на надпреварата, когато българките показаха по-постоянна езда и по-здрави нерви и успяха да изпреварят тима на домакините. Трети се класира отборът на Гърция, а четвърти и пети останаха Румъния и Сърбия. Така на тази историческа за страната ни дата българският флаг се развя гордо край бреговете на Босфора.

 

Нашият отбор беше съставен от сестрите Ирина и Елена Николови, Мария Гъркова и Драга Тодорова. Двете сестри са започнали кариерата си в конния клуб в Арбанаси, като по-голямата от тях Ирина има вече значителен състезателен опит, а по-малката Елена съвсем скоро излезе от юношеската възраст. Мария Гъркова също има голям опит, като няколко години се състезаваше в чужбина, а отскоро тренира в конен клуб „Агалар“. Най-малка в отбора беше Драга Тодорова, която е само на 16 години, и с чието представяне бяха свързани най-големите ни притеснения. Тя обаче ги опроверга и с много стабилна езда даде своя принос за отборната победа. Малко повече от година Драга и нейният кон Karel H тренират в клуба по конна езда „Ниеса“, гр. Ихтиман, под треньорското ръководство на Бейджан Арифов и Стоица Аргилашки.

 

Стабилната и постоянна езда на жените ни се вижда от местата им в индивидуалното класиране, където Елена Николова завърши трета, сестра ѝ Ирина е пета, Драга Тодорова е седма, а Мария Гъркова е единадесета. На 12-о място се класира участващата само индивидуално Симона Говедарова, която е съвсем млада и тепърва ще се състезава при юношите. Т.е. сред първите дванадесет в класирането има цели пет българки, което е отличен атестат за спортно-техническите им качества и сработеността им с конете. Титлите при жените и децата показват големия потенциал, които имат младите ни състезатели.

 

Дано държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта обърне внимание на това и им даде адекватна подкрепа, без която големите спортни успехи в този труден спорт са немислими!

Източник: bgnes.bg